Van live web tot digitaal topstuk: website archivering met de WCT

Introductie

KB, Nationale bibliotheek heeft een van de grootste webcollecties van Nederland. Deze collectie bestaat uit websites die typerend zijn voor de Nederlandse taal, cultuur en geschiedenis. De gearchiveerde websites zijn te raadplegen in de leeszaal van de KB, maar hoe worden ze eigenlijk gearchiveerd? De KB gebruikt daar een tool voor: Web Curator Tool (WCT). Deze tool wordt door de KB, in samenwerking met de nationale bibliotheek van Nieuw-Zeeland ontwikkeld. Tijdens deze sessie maak je kennis met de webcollectie van de KB en zoomen we in op de WCT. Ook is er mogelijkheid om de tool zelf uit te proberen. 

Inhoudsblokken
Body

Ben je onderzoeker die gebruik maakt van web archieven? Ben je zelf betrokken bij het opbouwen van webcollecties? Of ben je gewoon geïnteresseerd in webarchivering? Dan is deze middag iets voor jou! Iedereen is welkom en je hebt geen uitgebreide technische kennis nodig.  

Deze sessie wordt verzorgd in het kader van de Maand van het Digitaal Erfgoed. Iris Geldermans (Onderzoeker webarchivering) en Susanne van den Eijkel (metadata specialist digitale preservering) beschikken samen over een brede kennis van collectievorming en preservering van digitale collecties. Na een korte introductie volgt een demo en zijn Iris en Susanne daarna beschikbaar om vragen te beantwoorden.  

 

In het kort 

Wat: een demo van de WCT, de tool die KB gebruikt om websites te verzamelen.

Wanneer: dinsdag 21 november, 14.00-15.30 uur.

Waar: Koninklijke Bibliotheek, Prins Willem-Alexanderhof 5, 2595 BE Den Haag

Precieze locatie volgt per mail een week voor het evenement. 

Door wie: Iris Geldermans (Onderzoeker webarchivering) en Susanne van den Eijkel (metadata specialist digitale preservering).

Voor wie: Iedereen is welkom! Technische kennis is niet nodig. 

Bijzonder: je hebt de kans om zelf de Web Curator Tool uit te proberen!

 

Programma

14.00 - 14.45: presentatie en demonstratie WCT

Maximaal ruimte voor 24 personen.

14.45 - 15.30: Q&A en uitproberen WCT

Voor het uitproberen van de WCT is maximaal ruimte voor 5 personen. Iedereen is welkom te blijven kijken. De eerste vijf aanmeldingen die aangeven de WCT te willen uitproberen, hebben voorrang. 

 

Meld je hier aan

Bevestiging aanmelding volgt binnen een week na aanmelding.

Formulier
*
Ik zou de Web Curator Tool na de demonstratie graag zelf willen uitproberen
Ervaring webarchivering