Over ons

Inhoudsblokken
Body

Het KB Lab is opgericht in 2014 binnen de afdeling Onderzoek van de Koninklijke Bibliotheek. Hier laten we tools zien die zijn gebouwd voor en door gebruikers van onze gedigitaliseerde collecties. Daarnaast bieden we toegang tot datasets die zijn ontstaan uit onderzoeksprojecten of die nieuwe vormen zijn van Delpher collecties. Hiermee hopen we betere toegang te bieden tot onze gedigitaliseerde collecties en het gebruik ervan te vergroten. 

Ben je benieuwd wie wij eigenlijk zijn? Ga dan naar de Team-pagina om ons te leren kennen!

We zijn open, we experimenteren, we verbinden. We leren. 

Open

We zijn open, of ten minste, zo open mogelijk. We bloggen wat we doen en hoe we het doen. Onze tools worden gepubliceerd onder open licenties en dit vragen we ook van de mensen met wie we werken. Onze data is zo open mogelijk. Als auteursrecht dit niet toelaat zoeken we naar andere mogelijkheden. Wetenschappelijk gebruik is zo goed als altijd toegestaan door de overeenkomsten die de KB heeft met de rechthebbenden. We staan open voor nieuwe idee├źn en projecten en denken graag mee als je iets op poten wilt zetten of een subsidieaanvraag wilt indienen. 

Experimenteren

We experimenteren. We proberen nieuwe technieken en knutselen met tools om onze data zo toegankelijk mogelijk te maken. Let op, dit betekent wel that iets soms niet kan werken! Neem aub contact met ons op als je iets tegenkomt dat er niet helemaal uitziet zoals het hoort. 

Verbinden

We verbinden. Niet alleen onze collectie met die van jullie, maar ook mensen. Werk moet nog twee keer worden gedaan en als we je in contact  kunnen brengen met iemand die werkt aan iets vergelijkbaars als jij zijn we altijd blij om te helpen. We verbinden onszelf ook met jullie door kansen als het KB Researcher-in-residence programma. 

Leren

We leren. Samen met jullie leren we wat het inhoudt om onderzoek te doen met onze digitale collecties. We leren over de tools die het beste werken met onze digitale collecties en ook elke tools nog missen. Ook leren we wat wij als bibliotheek zouden moeten hebben om een volwaardige onderzoekspartner te zijn voor jou. En we leren hoe wij het beste toegang kunnen bieden tot wat we hebben en hoe we dit kunnen delen met jullie.