Digital Humanities Clinics voor bibliotheekmedewerkers: input gevraagd!

Inhoudsblokken
Body

U wilt onderzoekers op het gebied van Digital Humanities beter kunnen faciliteren en ondersteunen? Weten wat computationele manieren van onderzoek doen nu precies inhouden en beter begrijpen wat dat kan betekenen voor uw werk? De UB's van de Vrije Universiteit, Universiteit Leiden en de Koninklijke Bibliotheek starten daarvoor een trainingsprogramma: de DH Clinics.

Input gevraagd!

Omdat digital humanities in onderwerpen erg breed is, willen we graag uw feedback over de invulling van een deel van het programma. Wat is nu relevant voor u als (academische) bibliotheek- of archiefmedewerker? Wat zou u willen zien of leren?

Help ons bij het samenstellen van het perfecte programma voor deze DH Clinics door het invullen van het formulier. Als u een tool of methode mist, heeft u aan het einde van de vragenlijst de mogelijkheid deze ook met ons te delen.

We stellen het ook heel erg op prijs als u de link doorstuurt aan anderen binnen uw bibliotheek die geïnteresseerd zijn.

De vragenlijst staat open tot maandag 8 mei.

Opleidingstraject

Naar Brits voorbeeld (zie http://librarycarpentry.github.io/outline/) zullen we in dit traject met hulp van de onderzoekers zelf het kennisniveau van de deelnemers omhoog brengen. Door samen te leren hoe de onderzoekers gebruik maken van digitale collecties wordt de bibliotheek de gesprekspartner voor onderzoekers die nog niet zo digitaal vaardig zijn, maar dit wel willen. Tijdens dit traject wordt u niet opgeleid tot programmeur of datacruncher, maar na het voltooien hiervan kunt u wel adviseren en begeleiden bij nieuwe DH-onderzoeken.

Invulling programma

Het voorlopige programma is opgedeeld in 5 dagen die los van elkaar gevolgd kunnen worden. 's Ochtends worden twee lezingen gegeven en de middag is bedoeld voor workshops waarin we samen aan de slag gaan. U kunt alleen het ochtendprogramma bijwonen of de hele dag. Als u 's middags de workshops wilt volgen, vragen we u ook 's ochtends bij de lezingen aanwezig te zijn.