Historische kranten als ‘big data’ II - Concepten op drift

Introductie

Het centrale thema van deze tweede editie is ‘Concepten op drift’: hoe de betekenissen van woorden en concepten verschuiven in tijd en ruimte en de cruciale rol daarbij van computationeel onderzoek voor een omvangrijke tekstcollectie als het historische krantencorpus.

Inhoudsblokken
Body

Na een succesvolle eerste editie, organiseert de KB op vrijdag 20 januari 2017 opnieuw een congres onder de titel ‘Historische kranten als big data’. Het centrale thema van deze tweede editie is ‘Concepten op drift’: hoe de betekenissen van woorden en concepten verschuiven in tijd en ruimte en de cruciale rol daarbij van computationeel onderzoek voor een omvangrijke tekstcollectie als het historische krantencorpus.

Op het congres krijgen wetenschappers uit diverse disciplines het woord, variërend van historici tot computationeel linguïsten en computerwetenschappers. Ze delen het feit dat ze (Digital Humanities-)onderzoek doen op basis van de historische kranten (en andere collecties) uit Delpher en daarbij, vanuit hun vakgebied, oog hebben voor het thema van de dag. Op die manier hopen we zoveel mogelijk kennis en ervaringen te delen.

Tijdens de dag zullen er vier soorten presentaties worden gegeven:

  • Keynotes: Hein van den Berg (UvA) en Steven Claeyssens (KB)
  • Presentaties met resultaten van wetenschappelijk onderzoek, waarbij het krantencorpus gebruikt is, van onder andere Jaap Kamps (UvA), Frank Harbers (RUG) en Ewoud Sanders (RU & NRC Handelsblad).
  • Presentaties van tools die bezoekers zelf kunnen gebruiken in hun eigen onderzoek, van onder andere Marieke van Erp (VU) over beschikbare CLARIAH-tools, Pim Huijnen (UU) over Texcavator, Hennie Brugman over Nederlab & Lotte Wilms (KB) over het KB Research Lab.
  • Korte flitspresentaties of ‘lightning talks’ van twee minuten door onderzoekers die een idee willen presenteren, samenwerkingspartners zoeken of een project onder de aandacht willen brengen dat onlangs gestart is. Deze presentaties zijn expliciet bedoeld om mensen de mogelijkheid te geven om hun ideeën en werk, dat nog in uitvoering is, onder de aandacht te brengen.

De keynotes en presentaties met resultaten en tools vinden plaats op uitnodiging. Voor de flitspresentaties kunnen onderzoekers zich opgeven via het aanmeldformulier [linkje]. Deze aanmelding dient uiterlijk 10 januari bij ons binnen zijn. Wanneer er meer gegadigden zijn dan we kunnen faciliteren, zal de organisatie een selectie maken.

Organisatie & aanmelden

Het symposium vindt plaats op vrijdag 20 januari in de aula van de Koninkijke Bibliotheek in Den Haag. De organisatie van het symposium is in handen van dr. Steven Claeyssens (KB), dr. Martijn Kleppe (KB) en prof. dr. Joris van Eijnatten (UU), huidig KB-fellow.

Het symposium is gratis, aanmelding is verplicht via dit aanmeldformulier.